Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.31

Szubjektíven az az uborkaszezon Ferencvárosi lehetséges erősítésekről.

Sziasztok! Idén először eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne egy Ferencváros kaliberű csapat transfer managment-jét koordinálni. Nyilván teljességgel utópisztikus-fantazmagória, de olyan izgalmas témákat feszeget, mint játék a számokkal/lehetőségekkel, klubfilozófiával, hiány posztokkal, mindez a gazdasági környezet, és a légiós szabály szigorú figyelembevétele mellett!  .

Kutató munkám gyümölcseként több, a piacon fellelhető, jó képességű és a ferencvárosi lehetőségekhez mérten elérhető játékost fogok bemutatni, de mielőtt belevágnék, elengedhetetlen lokalizálni, azokat a tényezőket, melyek ismérve nélkül lehetetlen lenne belevágni kis "kalandomba".

Elsőként tisztáznunk kell a reális anyagi lehetőségeket, a megerősítendő posztokat, az edzői elvárásokat a játékosokkal szemben, hiszen olyan játékosok hozatalán érdemes gondolkodni, akik a klub filozófiájába beilleszthető, a tréner elképzeléseinek megfelelő és az anyagi lehetőségek realitását, nem túlszárnyaló kondíciókkal bírnak.

Nem súlyoznám feltétlenül, hogy Rebrov személye, vagy a nemzetközi porondon nyújtott teljesítmény mutatta hiányposztok, esetleg az állandó vitatémát generáló magyar- külföldi játékos, a legkardenálisabb támpont, de ezeket mindegyike befolyásoló tényező lehet.

A KLUBFILOZÓFIÁRÓL: A Ferencváros klubfilozófiájának epicentrumában az eredménycentrikus hozzáállás mindent felülír! Ez bizony valamelyest szembe megy a nyugat nemzetközi középmezőnyének klubfilozófiájával.

De mit is jelent ez számunkra pontosan?

-Dióhéjban annyit, hogy kész, lehetőleg nemzetközi környezetben megmérettetett pedigréjű játékosok után kell kutatnunk. ( A játékosok életkora vagy a lehetőség a továbbértékesítésükre, mint lehetséges opció nem feltétlenül élvez prioritást. )

Ehhez nyomban hozzátenném, hogy a magam filozófiája merőben más (Ez nem kritika, csak ténymegállapítás!).

A "PISZKOS" ANYAGIAK: Az anyagi része, az kényes, ROPPANTUL kényes kérdés... Hozzátenném, és ERŐSEN kihangsúlyozom, hogy semmiféle bennfentes információval nem rendelkezek ezzel kapcsolatban, pusztán a saját elképzeléseimet közvetítem, hogy kijelöljem az utat/árkategóriát, melyben érdemes szemezgetnünk a trasferpiacon.

Talán nem lövök hatalmas bakot, ha 500,000 EURO-tól 1,5 M. EURÓ-ig terjedő összegben árazom be az FTC jelenlegi lehetőségeit és ezt 3-4 játékos leigazolásában maximalizálom. Mindez hozzávetőlegesen 30-35.000 EURÓ, MAXIMÁLIS csúcsgázsival kerülhet optimális szimbiózisba.

Fontos megjegyezni, ezzel kapcsolatban, amit egyébként nagyon helyesen mostanság hangsúlyoz is az FTC vezetése, hogy a nemzetközi meccsekre télen kell erősíteni, elősegítvén a játékosok beilleszkedését, időbeni beépítését.

HIÁNYPOSZTOK NEMZETKÖZI SZEMÜVEGGEL: Nos a védelem, bár nem volt tragikus, mondhatni úgy is hogy kiállták a nemzetközi próbát, de szemellenzővel járnánk, ha ezt nagyobb részt nem a szerencse rovására írnánk.

Láthattuk a moszkvai meccsen a rengeteg védelmi megingást. A Zágreb , a Ludogorecz vagy az Espagnol elleni hazai mérkőzés is megmutatta, hogy kártyavárként omlik össze a szervezettségünk nagyobb offenzíva esetén.

A középső védőposzt roppantul sebezhető! Ha nagy a nyomás a védelmen, hatalmas helyezkedési hibák és egyéni bakik jellemezték a teljesítményt.

Nemzetközi mércével MihaBlazic az egyetlen terhelhető középső védő. Jól irányítja a védőket, támadások első vonalas szervezője és megbízhatónak tekinthető. Vannak koncentrációból adódó minimális megingásai/ helyezkedési hibái, de ő biztos pont nálam. Vészjósló jel viszont, hogy sokasodnak az érdeklődők iránta. Könnyen elképzelhető, hogy az ő pótlásáról is gondoskodni kell a közeljövőben.

LasaDvali atletikus, és jól is fejel, de a mérkőzés bizonyos periódusaiban felelőtlen és kapkodó játékot mutat. Biztos csere védőnél, többre nem értékelném, de úgy gondolom megfelelő képességekkel bír a keretben tartásához.

Leandro már nem bírja a nemzetközi tempót, posztját tekintve nem is igazi középső védő és az idény végén visszavonul. (-1)

Frimpong jobban támad, mint védekezik! Fizikálisan gyenge, utolsó pillanatokban képes menteni, de erre nem volna szükség, ha a támadásokat képes volna csírájában elfojtani. Ilyen szempontból teljességgel impotens képességekkel bír a nemzetközi mezőnyt figyelembe véve, nem is véletlen, hogy a Partizan könnyen elengedte. A keretben tartását a többfrontos küzdelem indokolhatja. Én attól tenném függővé, hogy kit, vagy kiket tudnak a posztjára igazolni.

Botka nem középső védő, pusztán egy vészmegoldás, így értelme nincs külön kitérni rá. Viszont, elismerésre méltó hogy vészmegoldásként megoldja a feladatát, univerzális, rugalmas, több poszton bevethető, ami nálam feljogosítja a keretben tartásra. Ilyen játékos mindig jól jön egy csapatnál. Ráadásul Magyar!

Otigba sérüléséből kifolyólag, teljességgel értékelhetetlen.

Nem kell túl nagy matematikusnak lennünk, hogy lássuk középső védő poszt a Ferencvárosnál "csak" létszámában megfelelő, kvalitásokban erősítésre szorul! Hogy kit igazolhatnak, az erősen pénz függő.

Egy magas-erős romboló típusú határozott védő-t (vagy kettőt), tudnék elképzelni. (A cikk második felében teszek is erre játékos ajánlásokat.!!!)

Jobb szélen(védő) elférne egy Lovrencsics szintű alternatíva, de ne legyünk telhetetlenek. Botka eddig bizonyította, ha kell lehet rá számítani. Tény hogy egyikőjük sem világi képességekkel bíró védő, de jobbat a gazdasági lehetőséget figyelembe véve jelenleg aligha találunk.

Bal oldalon(védő) Heistert a gyorsaságán kívül semmi nem predesztinálja a csapatban tartására. Személyétől való megszabadulás mellett a képességekből adódó hiányosságon kívül, ( ez jól látszott a selejtezőkben, EL csoportban), felszabaduló légiós hely is érv lehet.(-2)

Rebrovi filozófiát figyelembe véve oda egy támadóbb beállítottságú védő lenne a legideálisabb, és az sem lenne baj, ha lövőhelyzetben képes lenne a kaput érdemben eltalálni.

{Ha Fradi szurkolók kedvében szeretnének járni, és magyar játékosban kéne gondolkodni! Adja magát Korhutot személye, mind árkategóriában, mind ezeknek a képességeknek a birtokosaként megfelelő megoldásnak tűnik. (ha jöhet légiós, akkor játékosajánlások erre a posztra is olvashatók lesznek.)}

Középső középpálya, az a poszt, amit a vak is láthatta mennyire inkompetens... Ihnatenko, Skvarka, Wilmots hármast kérdés nélkül zavarnám haza! Ráadásul újabb 3 felszabaduló légiós hely is keletkezne a keretben (-5). Vécsei érkezésével, aki első sorban támadó középpályás Skvarka pótlása meg is oldottnak tűnik. Kérdés hogy hol számol vele Rebrov, mert képes széleken is, vagy a védősor előtt is játszani. Ha már magyar, akkor én Kalmárt hoztam volna erre a posztra. Majd meglátjuk...

Védekező középpályásra viszont égető szüksége lenne a csapatnak. Haratin sok kritikát kapott a szurkolóktól, de szerintem meglehetősen alulértékelt a szurkolók szemében, nálam maradna a csapatban Sigérrel egyetemben. Leginkább egy box to box, ütköző hiányzik, ha a Rebrov-i elképzelést vesszük alaptézisnek. Olyan viszont, aki ilyen beállítottságú, és a labda sem dadog ha nála pattog, a magyar mezőnyben kevésbé találunk. Ha külföldi, akkor viszont 2-3 milliót legalább perkálni kell, ha tényleg minőséget szeretnénk. (Megpróbáltam olcsóbb keretek között szétnézni a piacon, döntsétek el ti hogy van e valakiben a választottaim közül fantázia.)

Jobb szélső támadó posztra, mivel Zubkov megtartására minimális esély mutatkozik, mindenképp már télen igazolni kéne, hogy nyárra beépíthető legyen. Nálam Vida K. lenne a befutó, ha magyar játékosban gondolkodunk. Kreatív, gyors, jól érkezik a kapu elé és távolról sem lő rosszul. Folyamatosan jelölik Szlovákiában az év csapatába és meggyőződésem, ha szlovák lenne a válogatottunkban is szerepet kapna. (Meglehetősen sok jó képességű légiós, elérhető ezen a poszton ferencvárosi lehetőségekkel...)

Canter poszt (9-es) továbbra sem megoldott a csapatban, Priskin távozik, Szihnevic védekezésen kívül használhatatlan, nálam ő mehet amerre lát. (-6). Boli egyedül kevés, Isael nem igazi center. Nehéz ügy...

Erre a posztra olcsón lehetetlen minőséget hozni... Magyar center nincs megfelelő a "piacon", BÁR egy Nikolic fricska a Petriák ügy után érdekes lenne, de ennek realitása egyenlő a nullával. Ha körül járjuk a piacot több lehetséges alternatíva közül is lehet válogatni.

Irányító középpályás: Ez a poszt Rebrovnál nem létezik! Nem használ ilyen beállítottságú játékost. Edzői filozófiája, hogy a csapat irányítása csapatszinten kell működjön.

ÖSSZEGEZVE:

-6-7 külföldi távozhatna, mert nem üti meg a nemzetközi mércét.

-Játékosokat 1,5 millió euró körül kell maximum keresni.

-5 posztot volna érdemes megerősíteni (középső védő, bal védő, védekező középpályás, jobb szélső támadó, center)

-Nem baj ha fiatal, de sajnos nem szempont.

Ezek ismeretében már tudunk keresgélni a játékos piacon. Mielőtt viszont jönnének a választottak, volna még egy fontos dolog! Olyan játékosokat kerestem leginkább, akiknek 6 hónap múlva lejár a szerződése!

A hatályos szabályzatot (azok kedvéért akik nem ismernék) kimondja, hogy ebben a stádiumban már közvetlenül a játékossal/manager-ével lehet tárgyalni az esetleges leigazolásáról. Ill. ha azonnal vinni akarja a klub, akkor jó pozícióból kezdi a tárgyalást, mivel lenyomja a játékos eredeti piaci értékét (klubja kényszerhelyzetben van).

Nyilván így sok játékos kimarad, akiket leigazolhatnánk, de meg fogjátok látni, hogy megannyi jó képességű labdarúgó horogra akadhat. (kb. 300 ilyen játékost vizsgáltam meg, ebbe a kategóriába esően és ezekből válogattam a leginkább reményteljesebbeket.)

Jó szemezgetést! 

JOBB SZÉLSŐ TÁMADÓK
                                                                                                                      

181477-1566986065.jpg

   

Thievy Bifouma 
Ára: 1,000 M EURO
Poszt: RW(LW,CF)
Kora: 27
Klubja: Malatyaspor
                                                       
A 180 CM MAGAS JOBB SZÉLSŐ TÁMADÓ, UTÁNPÓTLÁSBAN MÉG A FRANCIA VÁLOGATOTTAKAT ERŐSÍTETTE. FELNŐTTKÉNT MÁR A KONGÓI VÁLOGATOTTBAN VÁLASZTOTTA, ÉS HA MÁR OTT VOLT AZT NEM IS AKÁRHOGYAN TETTE, UGYANIS 28 MECCSEN TIZENHÁROMSZOR A KAPUBA TALÁLT!
JÁTÉKOSUNK, KOMOLY EURÓPAI MÚLTTAL RENDELKEZIK. a SPANYOL LA LIGA-BAN 68 MECCSEN  NYOLC GÓL, NYOLC GÓLPASSZ A MÉRLEGE, A LA LIGA2-BEN UGYAN EZ 36 MECCS: 11 GÓL, 9 GÓLPASSZ. A FRANCIA 1. OSZTÁLYBAN KICSIT SZERÉNYEBB A MÉRLEGE 28 MECCS: 6 GÓL, 1 GÓLPASSZ. TÖRÖKORSZÁGBAN EDDIG 68 MECCS: 10 GÓL, 6 GÓLPASZ. RÖVID IDEIG VOLT A WEST BROM CSAPATÁNÁL IS, A PREMIER LEAGUE-BEN MINDÖSSZE 6 MECCS JUTOTT NEKI, EZEKEN 1 GÓLT LŐTT. SZERINTEM EZEK A MUTATÓK KIEMELKEDŐEK EGY SZÉLSŐ TÁMADÓTÓL, FŐLEG ÚGY HA SZÁMBA VESSZÜK, MILYEN LIGÁKBAN SZEREPELT. A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL OLYAN CSAPATOKBAN JÁTSZOTT, MINT A LAS PALMAS, GRANADA, ESPAGNOL, ALMERIA, BASTIA, REIMS, WEST BROM.
EGY ILYEN PEDIGRÉJŰ SZÉLSŐ AKÁR ERŐSÍTÉS IS LEHETNE, RÁADÁSUL A LEGJOBB KORBAN VAN, 27 ÉVES.
                                                                                                                                                                          
196860-1500563370.jpg
Jordan Botaka
ÁRA: 1,500 M EURO
POSZT: RW(LW,RB)
KORA: 26
KLUBJA: Sint-Truiden
 
184 CM MAGAS, CONGÓI JOBB SZÉLSŐ TÁMADÓ. HOLLAND UP. VÁLOGATOTT VOLT, FELNŐTT SZINTEN VISZONT MÁR CONGÓT KÉPVISELI. A VÁLOGATOTTBAN EDDIG 16 MECCSEN 4 GÓL A MÉRLEGE. 
A HOLLAND ELSŐ OSZTÁLYBAN, EXCELSIOR-BAN 84 MECCSEN 12 GÓL ÉS 11 GÓLPASSZ VOLT A MÉRLEGE, UTÁNA ANGLIA FELÉ VETTE AZ IRÁNYT, VOLT A LEEDS U. ÉS A CHARTON ATLETIC FUTBALISTÁJA IS. 
(43/2-3). INNEN IGAZOLT BELGIUMBA, AHOL 83 MECCSEN 14 GÓL ÉS 9 GÓLPASSZ AZ EDDIGI TELJESÍTMÉNYE. MEGBECSÜLTSÉGÉT JÓL JELZI, HOGY A SINT-TRUIDEN CSAPATKAPITÁNYA. TAPASZTALT TÁMADÓ JÁTÉKOS, JÓ FIZIKAI PARAMÉTEREKKEL, AKITŐL SZÜKSÉG ESETÉN A VÉDEKEZÉS SEM ÁLL MESSZE. 1,5 M EURÓS PIACI ÉRTÉKE NEM KEVÉS, DE A HAMAROSAN LEJÁRÓ SZERZŐDÉSE ESÉLYT NYITHAT A LEIGAZOLÁSÁRA. JOBB OLDALI TÁMADÓKÉNT ÉRZI MAGÁT LEGINKÁBB OTTHONOSAN, DE KÉPES BALOLDALT IS JÁTSZANI, SŐT JOBB VÉDŐT IS MEGOLDJA HA KELL, TÁMADÓBB SZELLEMBEN.
                                                                                                                                                                              
242325-1531985198.jpg
Romain Gall
ÁRA: 0,500 M EURO
POSZT: RW
KORA: 24
KLUBJA: Malmö FF
 
176 CM MAGAS AMERIKAI TÁMADÓ. TAVALY 13 GÓLLAL 3. LETT A SVÉD GÓLLÖVŐ LISTÁN.
GYORS, AGILIS, ROBBANÉKONY. MÁR AZ USA VÁLOGATOTTJÁBAN IS BEMUTATKOZOTT. KICSIT SZÁMOMRA TOCMAG-RA EMLÉKEZTET.
                                                                                                                                                                               
s_164925_12765_2010_1.jpg
Anice Badri
ÁRA: 1,750 M EURO
POSZT: RW(AM,LW)
KORA: 28
KLUBJA: ESPERENCE
 
HUSZONNYOLCSZOROS ( NYOLC GÓL) TUNÉZIAI VÁLOGATOTT, JELENLEG HAZÁJÁBAN AZ ESPERANCE-BEN FUTBALOZIK, AHOL 116 MECCSEN, 36 GÓLT LŐTT ÉS 28 GÓLPASSZT OSZTOTT KI. NEM ROSSZ.. 
NEM ISMERETLEN SZÁMÁRA AZ EURÓPAI TEREP SEM, LÉGIÓSKODOTT BELGIUMBAN A MOUSCRON JÁTÉKOSAKÉNT, OTTANI TELJESÍTMÉNYE SEM ROSSZ: 100 MECCS, 27 GÓL, 7 GÓLPASSZ. 
SIMÁN ERŐSÍTÉS LENNE, ÜGYES KIS JÁTÉKOS.
 
______________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.